Häirintäyhdyshenkilö

Nyrkkeilyjaoston häirintäyhdyshenkilönä toimii Minna Kiili. Hänen voi olla yhteydessä puhelimitse 040 593 1037 tai sähköpostitse minnakiili1@gmail.com tai tavata salilla.

Kaikki epäasiallinen käytös ja häirintä on kiellettyä seurassamme. Urheiluharrastuksen tulee olla turvallista.  Mikäli havaitset tai joudut häirinnän kohteeksi, ole viipymättä yhteydessä häirintäyhdyshenkilöön.  Voit olla yhteydessä joko nimellä tai nimettömänä. 

Väestöliiton Et ole yksin palvelussa voi keskustella ammattilaisen kanssa mahdollisista häirintätapauksista joko puhelimitse tai chatissa. https://www.etoleyksin.fi/

SUEKin Ilmo palveluun voi ilmoittaa nimellä tai nimettömästi, jos huomaa rikkomuksia.  https://ilmo.suek.fi/#!/

Häirintäyhdyshenkilö:

 Häirintäyhdyshenkilön tehtävänä on kuunnella ja tarjota tukea ahdistelua, häirintää, syrjintää, kiusaamista tai muuta epäasiallista kohtelua kohdanneille seuran jäsenille seuran alaisuudessa järjestävissä tapahtumissa. Häirintäyhdyshenkilö tarjoaa neuvoja tilanteen käsittelyyn ja auttaa prosessissa mahdollisuuksien mukaan.

Häirintäyhdyshenkilöön voi olla yhteydessä puhelimitse, sähköpostitse tai tavata mahdollisuuksien mukaan tapahtumissa.

Häirintäyhdyshenkilön kanssa käydyt keskustelut ovat kaikki luottamuksellisia ja salassa pidettäviä, mikäli yhteydenottajan kanssa asiasta ei toisin sovita. Häirintäyhdyshenkilöä sitoo vaitiolovelvollisuus.

Häirintäyhdyshenkilön avulla pyritään madaltamaan kynnystä ilmoittamaan häirintätapauksista ja puuttumaan niihin mahdollisimman varhaisessa vaiheessa.

Mitä on häirintä?

Yhdenvertaisuuslain mukaan häirintä on kiellettyä syrjintää. Häirintä määritellään laissa käyttäytymisenä, jolla loukataan henkilön ihmisarvoa tarkoituksellisesti tai tosiasiallisesti. Häirintä saattaa ilmetä asiattomana vihjailuna, joka kohdistuu henkilön ikään, alkuperään, kansalaisuuteen, kieleen, uskontoon, vakaumukseen, mielipiteeseen, poliittiseen toimintaan, ammattiyhdistystoimintaan, perhesuhteisiin, terveydentilaan, vammaisuuteen, seksuaaliseen suuntautumiseen tai muuhun henkilöön liittyvään syyhyn. Häirintä on käytöstä, jossa on toisen henkilön vähättelyä, eristämistä, uhkailua, nöyryyttämistä ja koskemattomuuden rikkomista.

Häirinnässä henkilö luo käyttäytymisellään uhkaavan tai vihamielisen ilmapiirin ja aiheuttaa toiselle haittaa tai vaaraa. Häirinnässä voi olla kyse esimerkiksi ilmeistä, eleistä, viesteistä tai epäasiallisen materiaalin julkaisemisesta netissä tai muissa kanavissa.

Häirinnän määritteleminen on vaikeata, koska se liittyy aina henkilökohtaiseen kokemukseen asiasta. Toinen henkilö voi tuntea käytöksen olevan normaalia ja toinen voi kokea häirintänä.

Mitä teet, jos sinusta tuntuu, että koet häirintää tai epäasiallista käytöstä:

 • Jos mahdollista ilmoita häiritsijälle, että haluat hänen lopettavan häirinnän. Kerro hänelle konkreettisesti, että mikä hänen käytöksessään on epäasiallista. Mikäli ilmoitat asiasta

suullisesti, niin laita vielä sama ilmoitus häiritsijälle tekstiviestillä tai sähköpostitse ja säilytä lähettämäsi viesti.

• Jos epäasiallinen käytös ilmoituksestasi huolimatta jatkuu, niin ole yhteydessä seuran häirintäyhdyshenkilöön. Jatkoselvitystä varten kannattaa pitää kirjaa tapahtumista ja säilyttää tapahtumaan/tapahtumiin liittyvät mahdolliset viestit.

• Mikäli häirintätapaus täyttää rikoksen tunnusmerkit, ole yhteydessä välittömästi poliisiin.

• Tarvittaessa hae ammattiapua tapahtuneeseen.

 

Mitä teet, jos huomaat häirintää tai epäasiallista käytöstä muita kohtaan:

• Puutu tilanteeseen mahdollisuuksien mukaan.

• Tarvittaessa tee ilmoitus liiton häirintäyhdyshenkilölle 

 

Mitä teet, jos sinua epäillään epäasiallista käytöksestä:

• Ota tilanne vakavasti ja kuuntele.

• Pyydä tarpeen mukaan tarkennuksia, mikä käyttäytymisessäsi oli epäasiallista ja kerro oma näkemyksesi vähättelemättä tapahtunutta.

• Mikäli syytös oli aiheellinen, lopeta epäasiallinen käyttäytyminen välittömästi ja pyydä anteeksi.

• Mikäli koet syytöksen aiheettomaksi, ole tarvittaessa yhteydessä seuran häirintäyhdyshenkilöön.

 

Häirinnän ja epäasiallisen kohtelun estäminen on meidän kaikkien yhteinen asia. Toiminnan tavoitteena on, että kaikilla on hyvä olla ja jokainen tuntee olonsa turvalliseksi.